Hoe je richting geeft aan je organisatiedroom

Met kleine stapjes, meer succes in 2016
3 januari 2016
Impact maken in de wereld; Play for Purpose
14 februari 2016
Alles weergeven

Hoe je richting geeft aan je organisatiedroom

Betekenis kunnen geven aan werk

Aan het begin van het jaar werd ik getriggerd om een aflevering van Undercover Boss te kijken op RTLZ. Een programma waar de CEO van een onderneming zich een paar dagen anoniem onder zijn medewerkers begeeft.

In deze uitzending ging Randy Dewitt, Ceo en Co founder van Twin Peaks restaurants uit Texas de vermomming aan. Het doel van zijn metamorfose was om te kunnen waarnemen of alles in zijn bedrijf liep zoals hij het heeft bedoeld.

Randy doet zich voor als de nieuweling van het restaurant en loopt mee met de bediening, keuken- en het barpersoneel. De gesprekken zijn open en medewerkers delen al snel alles met Randy. Hij krijgt inzicht in persoonlijke ambities en belemmeringen in de werkomgeving. Een belangrijke reden hiervoor is dat Randy de juiste vragen stelt, zich kwetsbaar opstelt en echte aandacht heeft voor iedereen.

ONTMASKERING

Uiteindelijk vindt de ontmaskering plaats wanneer de medewerkers 1 op 1 met “the boss” aan tafel zitten. Randy geeft aan wat hij persoonlijk gaat doen aan het verbeteren van de werkcondities. Daarnaast geeft hij richting en inhoud aan het kunnen vervullen van ieders ambities.

In deze aflevering krijgt Kayl, de keukenhulp, de mogelijkheid om zijn passie voor ontwerpen in praktijk te brengen op de Twin Peaks marketingafdeling. Krijgt Marissa uit de bediening een studiemogelijkheid om hiermee een boost te geven aan haar zelfbeeld. Krijgt Chloe de kans om als “intern” op de financiele afdeling de voorliefde voor het zakendoen eigen te maken. Brenda uit de keuken ontvangt eindelijk de erkenning te worden gewaardeerd als mens en medewerker na jarenlang dienstverband.

Randy doet als Ceo er een schepje bovenop en geeft, ongeacht afkomst en herkomst, iedereen ook een financiele compensatie.

“WOW” MOMENT

Ik weet niet goed wat mij precies de waterige ogen deed bezorgen maar hier gaat het volgens mij om. De oprechte aandacht voor de medewerkers in een vertrouwde setting dat is voor mij de sleutel om te komen tot een betere performance. Het geeft de juiste bouwstenen om samen met een team te kunnen werken aan een werkomgeving waarin iedereen het beste tot zijn recht komt.

Het deed mij denken aan het Skype gesprek dat ik met Jerry Were had het afgelopen jaar. Jerry is General Manager van een geweldig eco hotel tussen de theeplantages in Rwanda. Hij werkt als regio partner voor The Dantefactor Company en wilde de performance verbeteren met zijn mensen samen.

Jerry ervaarde al jaren dat de review momenten met zijn medewerkers te veel gingen over wat er allemaal niet goed gaat. Deze gesprekken leverde hem onvoldoende bevrediging op. Het was meestal zijn mening en medewerkers konden zich er moeilijker in herkennen. Jerry had het gevoel dat hij zijn medewerkers dichter zou moeten kunnen brengen bij zijn droom voor de eco lodge.

Een start om daar te komen maakt Jerry door vanuit een ander perspectief te kijken naar zijn medewerkers. Hij maakt een begin door het traditionele beoordelingsgesprek te vervangen voor een waarde dialoog. Een gesprek waarin hij inzoomt op de dieper gelegen drijfveren van zijn medewerkers. Jerry spreekt over medewerkers passie en energie, hun geloof in eigen kunnen, hun motivatie te leren en te ontwikkelen en wat hij kan doen om te faciliteren.

Deze ommezwaai levert een fantastisch nieuwe perspectief. Gesprekken werden opeens plezierig en gaven een schat aan relevante informatie. Niet alleen wat er binnen de werkcontext anders of beter kon worden geregeld. Ook op welke wijze medewerkers nog meer van zichzelf konden laten zien in hun rol.

ECHTE WAARDE & BETEKENIS

Het tranen moment kwam toen Jerry mij vertelde over het gesprek met een van zijn housekeeping medewerkers. In het gesprek over de persoonlijke passie refereerde de schoonmaker dat hij als klein kind helemaal bevangen was van theeplanten. Hij woonde tussen de plantages en deed dagelijks de verzorging van de planten.
Jerry vroeg of die voorliefde er nog steeds was en of hij dit voor het hotel zou willen inzetten.

Vanaf Januari 2016 worden er rondleidingen gegeven door de nabij gelegen theeplantage en heeft de schoonmaker er een nieuwe job naast. Jerry deelde vele voorbeelden over de impact van de nieuwe gespreksvoering. Met de verkregen inzichten kon er nu effectief en met plezier gewerkt worden aan het verbeteren van de resultaten.

Later het jaar werd bekend dat Nyungwe eco Forest Lodge is uitgeroepen tot -best resort to visit door CNN. Samen met een outstanding customer service en de hoogste Safari belevingsscore in het hotel.

Hoe mooi is het wanneer je als founder van een onderneming iedere dag de mensen betekenisvol kunt laten zijn? Wanneer je ziet dat medewerkers samen werken aan het realiseren van een gemeenschappelijk geworden organisatiedroom. Als jouw organisatie speelruimte biedt om te experimenteren, fouten te maken, te leren en vanuit meervoudig perspectief werkt aan het realiseren van de droom.

Ik wens jou ook zo’n geweldige speelruimte toe.

Playmaker Team
Playmaker Team
THE PLAYMAKERS willen de wereld van werk mooier kleuren en dragen bij aan een wereld waarin ieder mens met plezier betekenisvol kan zijn.