Met kleine stapjes, meer succes in 2016

The best leaders unlock what matters to people
1 december 2015
Hoe je richting geeft aan je organisatiedroom
19 januari 2016
Alles weergeven

Met kleine stapjes, meer succes in 2016

Als we de cijfers er op naslaan dan kunnen wij onszelf afvragen of de bv Nederland trots mag zijn. Ook het jaar 2015 kenmerkt zich “zwart” als we kijken hoe er met mens en werk is omgesprongen.

Buiten het feit dat er weer duizenden mensen op straat kwamen te staan op de valreep van 2015 bij V&D, gloort het cijfer verzuim en het ontbreken van werkplezier weer boven alles uit.

Het werk gerelateerde verzuim kwam in het jaar 2015 uit op zo’n 25%. Dit maakt dat wij in Nederland gemiddeld zo’n 6 dagen verzuimen. Al 1% ziekteverzuim is zo’n 2% van de loonkosten van een onderneming (CBS) en juist die centen hebben bedrijven volgens mij hard nodig.

Ook met het werkplezier is het nog steeds niet veel beter. Er blijft, ook in Nederland, maar 8 tot 13% van de arbeidsbevolking echt heel veel energie en enthousiasme te krijgen van zijn werk (Gallup).


Dit betekent dus nog steeds dat er binnen bedrijven condities bestaan die maken dat mensen geblokkeerd worden het beste van zichzelf te laten zien. Hoe zonde is dit!

Er is natuurlijk niemand in een bestuur of in een management team die hier blij van wordt. Heel dikwijls zullen er uren en weken besteed worden aan vraagstukken hoe de motivatie binnen de organisatie te verbeteren. Er zullen veel gesprekken tussen hr en management worden gevoerd over hoe teams eindelijk effectiever kunnen gaan opereren. Zoeken naar antwoorden welke acties te ondernemen om vrolijke gezichten in het bedrijf te krijgen.

Het is helemaal niet zo verwonderlijk dat je als bestuur of management niet zo goed weet hoe hiermee om te gaan. Ga er maar aanstaan de wereld om ons heen is ook zo snel aan het veranderen. Dat wat er in een bestuursvergadering of MT-overleg op de eerste van de maand is besproken, een week later al weer is ingehaald door de werkelijkheid.

Hoe mooi zou het dan zijn wanneer je kleine stapjes zou kunnen zetten. Kleine impulsen geven die zichtbaar zijn en effect hebben. Door aan kleine raderen te draaien een voelbare impact gaan maken waardoor niet alleen het plezier maar ook de effectiviteit een positieve wending maakt.

Lees in het blog “companies with passion kicking butt right now”,  hoe je met meer aandacht voor wat er echt toe doet al enorme resultaten boekt.

http://dantefactorkompas.nl/passie-de-katalysator-van-succes/ .

Wanneer we in 2016 met een klein impuls al voel- en zichtbare resultaten kunnen genereren maken we werkend Nederland ook een beetje blijer.

  It does not matter how slowly you go so long as you do not stop.

Confucius

 

Playmaker Team
Playmaker Team
THE PLAYMAKERS willen de wereld van werk mooier kleuren en dragen bij aan een wereld waarin ieder mens met plezier betekenisvol kan zijn.