5 leiderschapstechnieken waarmee teams echte impact maken!
Hoe krijg je medewerkers die dagelijks geweldige impact willen maken zonder daarbij plotseling uit te vallen?
Met alle druk waarmee groeiende ambitieuze bedrijven te maken hebben, wordt het begeleiden van medewerkers steeds uitdagender. Je stijl moet effectief zijn en precies de juiste snaar weten te raken. Om zo medewerkers zelf verantwoording te laten nemen voor hun ontwikkeling en resultaten.
Is er een methode die helpt om uitval te voorkomen en medewerkers enthousiast te houden?
We leven in een vluchtig tijdperk waarin we elkaar op vele fronten telkens overschreeuwen. Oog en aandacht voor elkaar vervliegt steeds meer uit het straat-en werkbeeld.
Kate Murphy schrijft daarover in haar boek “you’re not listening”. Zij onderzocht en beschrijft hierin dat in de afgelopen eeuw de gemiddelde tijd die mensen per dag aan elkaar besteden met bijna de helft is gedaald. Dit is afgenomen van 42% naar 24%.
Volgens Microsoft zijn over het algemeen de betekenisvolle interacties en de gemiddelde aandachtsboog afgenomen. Dit is in 10 jaar tijd gedaald van 12 naar 8 seconden.
Hoe kun je dan als management anno 2020 het verschil maken? Hoe zorg je ervoor dat je in verbinding komt met je medewerkers? En dat zij begrijpen wat er wordt verwacht en zelf verantwoording nemen voor hun groei en resultaat.
Maak werken en presteren weer relevant
Een healthy lunch met smoothies, een great place to work certificaat en fancy job titels zijn hartstikke leuk. Alleen wil je naast al deze trendy extra’s wel dat er juist gepresteerd wordt en dat klanten worden binnengehaald.
Ondanks de miljoenen euro’s van investering, slagen bedrijven er nog steeds niet in om te voorkomen dat medewerkers uitvallen. De kloof tussen medewerkers en bedrijven wordt steeds groter. Op dit moment kiest 1 op de drie nieuwe medewerkers binnen 6 maanden alweer voor een andere werkgever met als belangrijkste redenen:
- Het missen van begeleiding en feedback;
- De purpose en waarden niet kunnen vertalen in een dagelijkse werkzaamheden;
- Onvoldoende weten wie waarvoor verantwoordelijk is en wat de juiste middelen zijn om te gebruiken.
Het uitvallen van medewerkers kost je bedrijf enorm veel geld en energie! Het netto verlies van het opnieuw moeten aannemen van een medewerker kost je dus al snel zo’n 20.000 euro (bij een salaris van 43.500). Dus is het belangrijk om aandacht te geven aan je medewerkers. Zodat zij zelfstandig uit de voeten kunnen.
Met deze 5 effectieve leiderschapstechnieken zorg je ervoor dat medewerkers verantwoording nemen en hogere resultaten behalen zonder dat zij ongezien uitvallen.
-
Open mind-set
De eerste techniek is de manier waarop je kijkt naar je medewerkers. Wanneer je vooroordelen hebt en veel ervaring hebt, dan neem je dit onbewust mee in iedere situatie. De energie die hiermee gepaard gaat neem je ook mee en dat merken je medewerkers ook.
Ontdoe je van dit vooroordeel en focus op het gegeven, dat ieder mens een bron is van enorm talent potentieel.
Hoe versterk je een open mindset?
Erken dat perfectie niet bestaat en dat mensen verschillen en dat dit juiste iedereen uniek maakt.
-
Oprechte aandacht en focus
Welke gesprekken geven jou de meeste energie? Tien tegen één dat dit het gesprek is waar jij je lekker bij voelt en er een geweldige vibe is. Een gesprek waarbij waar aandacht is voor elkaar en er goed geluisterd wordt.
Het echt aanwezig zijn in het gesprek, zonder afgeleid te worden door telefoon, tijdgebrek of je omgeving. Het schept betekenis en versterkt de relatie tussen mensen.
Wat stimuleert focus en aandacht?
Het bouwen van rapport helpt om de aandacht echt bij de ander te houden. Je kunt je bijvoorbeeld spiegelen aan de body language van iemand, de tone of voice of de afstand die je tot elkaar hebt. Match and mirror, een fijne staat van bij de ander zijn.
-
Maak gebruik van open vragen
Het lijkt zo eenvoudig, maar de missing link in menig gesprek is het stellen van open vragen. We zijn zo gefocust op het geven van eigen meningen en adviezen, dat veel gesprekken meteen al op slot worden gegooid.
Daarom biedt het stellen van open vragen je gerichtere informatie. Wanneer je dit goed combineert met luisteren ontstaat er verbinding en vertrouwen. Luisteren is de meest onderschatte techniek voor iedere dialoog of gesprek. Als je goed luistert kun je op de gegeven antwoorden effectief doorvragen. Het resultaat is dat je beter en sneller tot de kern komt.
Je hebt alle openvragen ongetwijfeld al wel eens voorbij horen komen. Deze simpele vraag geeft gesprekken vaak een interessante wending:
Wat gebeurt er als zoiets zich voordoet? dan?, nu? .
-
Goede samenvatting en richting geven
Laten zien dat je goed hebt geluisterd wordt krachtig door een goede samenvatting. Dit doen vanuit een oordeelvrij perspectief maakt nog meer zin. Het verhoogt het gevoel van waardering en stimuleert het initiatief durven nemen.
Som de belangrijkste onderwerpen op, en stel bijvoorbeeld eens deze vraag;
“Welke stappen zou je willen zetten om hier goede opvolging aan te geven?”
Je gidst hiermee op een positieve manier die tegelijkertijd actie gericht is.
-
Hulp bieden bij de uitvoering en voortgang
Steeds belangrijker in ontwikkeling is het gevoel hebben dat je op de goede weg bent. Vervolgstappen afspreken is daarom belangrijk en werkt twee kanten op. Aan de ene kant versterk je het commitment om in de actiemodus te klimmen. Aan de andere kant geef je aan dat je zal ondersteunen wanneer nodig.
Eenvoudige vragen zoals: Wanneer zou je jouw eerste ontwikkelingsstap gerealiseerd willen hebben? Wat verwacht je van mij?
Denk je na het lezen dat deze technieken direct toegepast moeten worden in je bedrijf? Kijk dan eens of je alle bouwstenen daarvoor hebt. Download dan de checklist.